verhalen

Dream Walkers. Imagery of Change

Angela van de Loo, 15 september 2019, 21:00

En ze leefden nog lang en gelukkig...

‘Onze wereld verandert voortdurend. Soms lijken al die snelle veranderingen wel op fictie. De gebeurtenissen die me omringen doen me weleens denken aan wonderbaarlijke tranformaties, zoals in sprookjes. Dat gevoel brengt me terug naar de bron. Naar het begin. Sprookjes en lokale folklore zijn een wezenlijk onderdeel van ons erfgoed. Ze zijn de basis waaruit het nieuwe ontstaat en waardoor het zich gesteund weet. Als de wortels van een boom, of het fundament van een huis. Datgene wat ooit de gebroeders Grimm inspireerde om hun prachtige sprookjes op papier te zetten, inspireert mij nu ook bij het maken van illustraties bij de die sprookjes. Het bracht me op het pad van filosofische bespiegelingen en op het verlangen om hun belangrijkste ideeën in het licht van het hier en nu opnieuw te bezien. De romantici van toen waren bevangen door het ideaal. De natuur, liefde en verbeeldingskracht zijn wegen die leiden tot de ontdekking van de mens, tot kennis over ons zijn. En door het kennen van het Zelf leert men de wereld kennen. Sprookjes zijn in dit proces een instrument van waarneming, een bron van inspiratie die ons vergezelt aan het begin van onze individuele reis. Ieder van ons komt in zijn of haar leven magische dingen, mensen of situaties tegen, die de koers van de reis volledig kunnen veranderen.’ - Katerina BelkinaDE REIS VAN DE HELD

Met haar project: Magic Things presenteert Katerina Belkina een rijkgevulde visuele reisgids, die behulpzaam is bij de interactie met het Zelf, met elkaar en met de omringende wereld. Daar zit natuurlijk én meteen ook de verbinding met Target Point. Vandaar dat we van harte ‘ja’ zeiden om samen met Galerie Lilja Zakirova deze bijzondere tentoonstelling in te richten. Als mens zijn we weliswaar uniek, het mens-zijn delen we met de rest van de mensen op deze wereld. Door onze persoonlijke individuele uitdagingen te koppelen aan de uitdagingen van het grotere geheel - iets universeels - wordt een eenzame worsteling een gedeeld verhaal. Langzaam ontwaken we tot gevoeligheid voor verbondenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid. En daarmee ook voor de niet zichtbare werkelijkheid, die dimensie die zich (nog niet) laat beschrijven. Met haar verbeelding van de sprookjes van Grimm trekt Katerina Belkina ons als het ware in het verhaal - als een pelgrim die op zoek is naar zijn eigen antwoorden. 

unieke tentoonstelling

De kunstenares zoekt met haar fotografische series de weg terug naar de diepere lagen én de wezenlijke identiteit van de mens. Inmiddels heeft zij internationale faam verworven, zo won zij onder meer de Hasselblad Masters Award (Art) in 2016 en de International Lucas Cranach Award in 2015. Meer over Katerina Belkina - www. zakirova.com. Belangstelling? Galerie Lilja Zakirova - Engstraat 6 in Heusden en aansluitend tentoonstelling op de Botermarkt zijn geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag (vanaf 13.00 uur). Start is in de galerie. De tentoonstelling loopt van 14 september t/m 20 oktober.  ‘Bij echte kunst is het alsof je weer even kind bent; je staat voor iets dat groter is dan jezelf.’ Voor deze gelegenheid verscheen de catalogus Imagery of Change, onderstaand een impressie.