Agenda

Art Festival Heusden | dag 2

Vismarkt en Botermarkt | Heusden, 12 september 2021, van 10:30 tot 16:30
Het Art Festival Heusden start in de week van 3 september en eindigt met 'een grote finale' op zondag 12 september. Stichting Kunst Vesting Heusden enthousiasmeerde bijzondere kunstenaars en artiesten, die live aan het werk zijn  en staat zo garant voor een boeiende belevenis. Een programma waar je aan of in kunt deelnemen. Er worden expositieruimtes gecreëerd in mooie tuinen, kerken en oude monumentale gebouwen. Ook de stadswallen en de stadshaven vormen een podium voor het tonen van vernieuwende kunst. Dwars door de vesting loopt de route met grootse kunstuitingen met het thema hoofd. 

Bij Target Point in de monumentale kelder uit 1638 resideert Janneke Verhoeven, visual artist. Als filmmaker en videokunstenaar schildert Janneke met bewegende beelden. JDe projecties die ontstaan, reflecteren ieders gedachtenwereld. 'Want een gedachte bestaat nooit alleen maar altijd als onderdeel van een landschap aan verhalen, herinneringen en beelden. En zo verbinden we binnen en buiten. Op de Vismarkt staat immers het hoofd van de moeder van Bart Somers, een van de kusntenaars. Daar mag je inkruipen om je gedachten of herinneringen te delen.

De tuin op de Botermarkt is gevuld met de sculputren van Damian Lajic, een 'SteinOnze tuin is gevuld met sculpturen van Damian Lajic. Damjen is opgeleid als 'klassiek meesterbeeldhouwer'. Na grote restauratieopdrachten in het naoorlogse Berlijn maakt hij thans vrijer werk vanuit zijn atelier in de buurt van Hannover. 

Meer over het programma vind je op deze speciale site.

Art Festival Heusden | dag 1

Heusden Vesting, 11 september 2021, van 10:30 tot 22:30

Het Hoofd; dat is het thema van het Art Festival Heusden, dat groots vorm krijgt in het weekend van 10 en 11 september. Zeven 'artists in residence' hebben dan al zo'n week in Heusden gebivakkeerd en tonen op bijzondere wijze hun verbeelding van het thema. De straten zijn gevuld met muzikanten, performance artists en exposanten - allen beeldende kusntenaars. Beleving en verbinding staan centraal.  Je vindt alle deelnemende kunstenaars (en meer) op de site van Art Festival Heusden.

Wegdromen in het hoofd van jóuw moeder
Op de Vismarkt vind je 'het hoofd van mijn moeder' een bijzonder kunstwerk van Bart Somers. 'Ik zou graag het hoofd van mijn moeder  maken. Van Cortenstaal, mijn favoriete materiaal. En het liefst heel groot, 2.5 meter hoog! Ik wil er mijn jong gestorven moeder mee eren. Als ik erover vertel, voel ik een diepe emotie. En ben ik er trots op dat ik dit beeld speciaal voor haar kan maken.  Mijn moeders hoofd wordt zo groot dat ik er in kan gaan zitten, of er zelfs een nacht in kan slapen. Ik zou het zo mooi vinden als mijn beeld voor veel mensen ook een speciale betekenis zou kunnen krijgen. Zou jij eens weg willen dromen in het hoofd van je moeder? Denkend aan de vragen die je haar nog zou willen stellen, of mooie herinneringen aan haar ophalen? Zo kan het zomaar symbool staan voor momenten van beschouwing. Je hoeft er alleen maar in te gaan zitten en er kan van alles gebeuren, vanzelf... Alle schoolkinderen uit de kernen van de gemeente Heusden komen die week langs en gaan even in het hoofd zitten. Daarna schrijven ze een brief of maken ze een tekening hoe ze terugkijken op het schooljaar ’20 – ’21. Deze brief, of tekening, posten ze in een rode brievenbus die we ergens in Heusden begraven. Over 20 jaar lichten we deze brievenbus. Hiermee is het een heuse tijdscapsule met een speciale aanleiding en betekenis. Wie van de kinderen zal het zich na 20 jaar nog herinneren? En er werk van maken om de brief terug te gaan lezen?
In het festival weekeinde nodig ik je ook uit om even in het hoofd te gaan zitten. En een brief te posten aan jezelf. Of aan je moeder natuurlijk.'

Je kunt rondwandelen in Heusden, je laten verrassen door de vele kunstenaars, meedoen en/of de concerten bezoeken. Zaterdagavond tussen 21.00 en 22.30 is er bovendien een avondroute. Het dagprogramma vind je hier.

Maskers af route

Botermarkt | Heusden, 10 september 2021, van 12:00 tot 17:30
Kunst in de Vesting; een uniek event dat elke twee jaar plaatsvindt.  In 2021 staat de biënnale in het teken van 'het Hoofd'.  Op 10 september is er extra aandacht voor solidariteit en eenzaamheid. Een relevant thema in onze samenleving. Dat blijkt uit de verhalen van jong en oud, zeker in coronatijd.  De kunstenaars, die vanwege dit Art Festival in Heusden resideren spelen hierop in. Onder het motto 'Maskers af' verdiept het gesprek zich op de route. We eindigen de middag op een manier die deelnemers bij elkaar brengt. Meer weten? Bezoek de site van Art Festival Heusden.